Lakseenheten

Gå inn i vår toppmoderne lakseenhet, hvor vi omhyggelig har designet et miljø for å imøtekomme behovene til laks og ørret. Enten det er for banebrytende vaksine- eller fôrforsøk i vårt avanserte resirkuleringssystem for akvakultur (RAS) eller dynamiske infeksjonsstudier i vårt gjennomstrømningssystem, har vi den perfekte plassen for din forskning!

Atlantisk laks

Salmo salar

Den atlantiske laksen står som et ikonisk symbol på Norges akvatiske arv, men dens betydning strekker seg langt utenfor norske kyster.

Den atlantiske laksen har en hjørnesteinsposisjon i global akvakultur, og Norge hevder seg stolt som den fremste lederen både innen produksjon og eksport av denne bemerkelsesverdige arten over hele verden.

Mens havbruksnæringen blomstrer, er det avgjørende å merke seg den delikate balansen som eksisterer. Til tross for sin fremtredende plass er vill atlantisk laks truet i mange regioner, inkludert norske farvann. Denne arten, med sin intrikate og fengslende livssyklus, vandrer mellom ferskvannselver og havet.

Likevel er ikke denne migrasjonen uten utfordringer. Den atlantiske laksen viser seg å være bemerkelsesverdig følsom for miljøendringer og endringer i habitatet, noe som understreker det presserende behovet for omfattende studier. Norge, som anerkjenner den doble betydningen av både akvakultur og bevaring av ville bestander, tar ledelsen i forskning og forvaltning av denne arten. Atlanterhavslaksens historie handler ikke bare om en fisk; det er en fortelling om miljøansvar, bærekraftig praksis og den delikate balansen i økosystemene våre.

1 RAS rom

with a filter and recirculating water

3 infeksjonsrom

with flow through water

1 undervisningslaboratorium

Expert Staff

Vår enhet

Velkommen til vår lakseenhet, et dynamisk rom designet for å utforske de intrikate fasene av laksens utvikling, biologi og for å utføre smittsomme utfordringer. 

Enheten vår består av 4 rom forsynt med ferskvann, som hver inneholder 20 til 30 tanker fra 100 til 900 liter. Oppsettet kan tilrettelegges for å tilby et optimalt miljø for studiet ditt.

Ett rom, utstyrt med et topp moderne vannfiltreringssystem, omdannes til et resirkulerende akvakultursystem (RAS). I mellomtiden er de tre andre rommene gjennomstrømningssystemer (FT) klare for infeksjon eller toksikologiske studier.

We offer the possibility to independently control the environment (lighting and temperature) of each room, unlocking the potential for diverse experiments simultaneously.

Og det er ikke alt! Gå inn i vårt dedikerte laboratorium, et fristed utstyrt med banebrytende verktøy for å avdekke fiskebiologiens hemmeligheter gjennom mikroskoper og dykke ned i nyansene i oppførselen deres ved hjelp av avanserte kameraer med sporingssystemer.

Vårt laksefiskanlegg er ikke bare et rom; det er en invitasjon til å utforske, eksperimentere og dykke dypt inn i lakseforskningens fascinerende verden.

Det er ikke bare et anlegg; det er en lekeplass med muligheter.
Romain Fontaine

Våre Tjenester

Vaksinasjonsforsøk

Lås opp potensialet til den nye vaksinen din! Utforsk dens innvirkning på immunsystemet og fiskens intrikate fysiologi. Se førstehånds hvordan vaksinen din styrker fisken til å overvinne patogene utfordringer, og gir en helhetlig forståelse av dens effektivitet.

Infeksjonsutfordring

Avdekk infeksjonens vanskeligheter – fra å forstå hvordan patogenet infiltrerer fisk til replikasjonsprosessen. Identifiser nøkkelsymptomer og markører for rask og presis identifisering av patogener. Forstå interaksjonene mellom patogener og fiskebiologi og teste effekten av nytt fôr på fiskeresistens.

Biologisk og atferdsanalyse

Unlock the secrets of your research with our state-of-the-art laboratories, meticulously equipped to unravel gene expression changes, cell distribution modifications, and anatomical transformations. Delve into the intricacies of your study, as our cutting-edge facilities provide the perfect backdrop for comprehensive analyses. But that’s not all – step into the realm of behavior analysis with confidence, thanks to our advanced video tracking system. Uncover the nuances of behavioral changes, often key indicators linked to stress status.

Opplæring

Få tilgang til treningsprogrammer skreddersydd for å tenne reisen din inn i en verden av fiskestudier eller heve ferdighetene dine i laboratoriearbeid. Enten du starter på nytt eller har som mål å forbedre ferdighetene dine, er programmene våre laget for å utstyre deg med ekspertisen som trengs for å navigere sømløst gjennom det fascinerende riket av fiskeforskning.

Galleri

en_USEnglish