The Norwegian Animal Protection Alliance (Dyrevernalliansen) is funding a new project at our facility


Dr. Romain Fontaine og Dr. Arturas Kavaliauskis, begge tilknyttet FISH-VET, har sikret seg midler fra Dyrevernalliansen (Dyrevernalliansen). Hovedmålet med forskningsprosjektet deres er å fordype seg i den intrikate rollen til ulike miljøfaktorer for å finne de som bidrar til å produsere dyr med forbedret helse og velferd.

Innenfor både forskning og akvakultur, hvor bruken av fisk er i stadig økning, er det et presserende krav om å revolusjonere eksisterende prosedyrer. Målet er klart: å heve helsen og velværet, eller velferden, til fanget fisk. Det er det Dyrevernalliansen prøver å oppnå gjennom sin forskningsfondsutlysning. Gitt fiskens uvurderlige bidrag til både forskning og akvakultur, dukker det opp et moralsk imperativ - en plikt til å gjennomføre endringer som prioriterer deres velferd. Likevel er det utfordrende å bygge bro over dette gapet. Etablerte produksjonsprosedyrer, som miljøberikelse, kjent for å øke fiskevelferden, møter motstand. Klekkeriledere finner dem dyre og upopulære. Dilemmaet ligger i det faktum at selv om samfunnet drar betydelig nytte av fisk i disse domenene, hindres veien til bedre velferd av økonomiske og logistiske bekymringer.

For å virkelig forbedre fiskevelferden innen akvakultur og vitenskapelig forskning, er et paradigmeskifte avgjørende. Vi må være pionerer for kostnadseffektive produksjonsstrategier som sømløst integreres med eksisterende praksis uten å gå på bekostning av avgjørende produksjonsegenskaper, som vekst og reproduksjon, spesielt i modellfisk. Dette behovet er spesielt uttalt i kommersiell akvakultur, inkludert lakseoppdretts intrikate landskap.

I denne jakten er utfordringen klar - enhver implementering som favoriserer fiskehelse og -velferd, men som påvirker produktiviteten negativt, vil møte sterk motstand fra industrien. Den økonomiske modellen som ligger til grunn for deres operasjoner kan stå på spill. Derfor ligger kjernen i saken i å oppdage innovative klekkeriprosedyrer som ikke bare er til fordel for fiskens helse og velferd, men som er avgjørende, gjør det uten å kaste en skygge på veksten. Oppfordringen er for løsninger som ikke bare opprettholder den delikate balansen, men ideelt sett forsterker positive effekter på fiskevekst - en transformativ tilnærming som samkjører økologisk bevissthet med økonomisk bærekraft.

Vårt innovative prosjekt utvider dermed sitt fokus utover laks, og omfatter også små modellfisk, som sebrafisk og medaka. Det overordnede målet er å gi verdifull innsikt for å raffinere vedlikeholdsprotokoller i produksjonsenheter, og til slutt bidra til å fremme standarder for fiskehelse og -velferd, både i oppdrettsanlegg og i forskningslaboratorier.

Det er verdt å merke seg at denne forskningen utmerker seg ved å ha en medfølende tilnærming som matcher Dyrevernalliansens finansieringsbehov. Ingen fisk vil bli ofret i løpet av prosjektet, da kun ikke-invasive metoder vil bli brukt for å vurdere helse og velferd til akvatiske fag. Denne forpliktelsen til etisk praksis understreker Dr. Fontaine og Dr. Kavaliauskis dedikasjon til å fremme vitenskapelig kunnskap samtidig som de prioriterer velvære til de involverte dyrene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

en_USEnglish